Vă rugăm să faceţi directorul cache editabil

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

 
Prima pagină
Programul National de implementare a Anului European (2010) pentru combaterea saraciei si a excluziunii sociale PDF Imprimare Email

 

Criza economica si financiara internationala a anului 2008 poate avea consecinte pe termen lung asupra dezvoltarii si ocuparii fortei de munca in UE, iar cei care pot fi cei mai afectati sunt persoanele cele mai vulnerabile din punct de vedere social. Prin urmare, Anul European de lupta impotriva saraciei ar trebui sa aiba un impact crucial in sensibilizarea cu privire la excluziunea sociala si in promovarea incluziunii active, intrucat nicio tara nu poate scapa de consecintele acestei crize globale.

 

PLANUL DE ACTIUNE - INCLUZIUNE SOCIALA, 2010 2012 are la baza Noua Agenda Sociala Europeana revizuita  care stabileste principalele initiative si actiuni politice pe care Uniunea Europeana la are în vedere (iar una din prioritati se refera la „Combaterea saraciei si excluziunii sociale”).

Instrumentul de baza al politicilor de incluziune sociala este Recomandarea CE privind incluziunea activa care adreseaza statelor membre recomandarea ca in propriile strategii sa ia in considerarea 3 piloni complementari:

 • Politici de integrare pe o piata a muncii sustenabila si de calitate a tuturor persoanelor vulnerabile si care pot lucra;
 • Asigurarea unui venit suficient pentru o viata decenta;
 • Asigurarea accesului la servicii sociale de calitate.

 

In cadrul procesului de consultare realizat pana în prezent la nivelul intregii tari, sau conturat principalele domenii de interventie pentru anii 2010 – 2012, precum si masurile care insotesc aceste actiuni pentru a se atinge obiectivele stabilite. Domeniile de interventie, asa cum sunt formulate in Planul de Actiune, sunt urmatoarele: EDUCATIE, OCUPARE, SANATATE, PROTECTIE SOCIALA, LOCUIRE.

 

Complementar cu aplicarea Planului de actiune din domeniul incluziunii sociale, in anul 2010, se vor realiza si activitatile propuse in Programul National de implementare a Anului European (2010) pentru combaterea saraciei si a excluziunii sociale.

 

Planul de activitati elaborat de Romania pentru implementarea Anului European pentru Combaterea Saraciei si Excluziunii Sociale vine sa raspunda obiectivelor generale prezentate de catre Comisia Europeana in Documentul cadru strategic de implementare a anului. In conformitate cu acest document de referinta, actiunile pe care Organismele Nationale de Implementare le au in vedere se refera la:

 

 • Organizarea de evenimente si reuniuni care dezbat problemele legate de saracie si excluziune sociala;
 • Organizarea de campanii de informare si educare pentru constientizarea cetatenilor asupra drepturilor pe care le au dar si asupra fenomenului;
 • Elaborarea de studii si cercetari care sa conduca la formularea de concluzii cu privire la teme legate de saracie si excluziune sociala.

 

Grupul tinta caruia i se adreseaza activitatile Programului:

Activitatile propuse a fi realizate in cadrul programului se adreseaza unor grupuri bine definite: opinia publica in general, persoane expuse riscului saraciei, societatea civila, autoritatile publice, centrale si locale, media, scolile.

 

Strategia de comunicare cuprinsa in cadrul Programului vizeaza urmatoarele activitati:

 

 1. Conferinta nationala de lansare a Anului European pentru combaterea saraciei si excluziunii sociale – 2010;
 2. Campanie de informare privind Anul European 2010;
 3. Realizarea paginii de internet pentru promovarea activitatilor Anului European pentru combaterea saraciei si excluziunii sociale;
 4. Olimpiada copiilor „Pentru viitor”;
 5. „Jurnalistul – actor social”;
 6. Campanie de promovare a drepturilor sociale;
 7. Conferinta nationala de inchidere a Anului European privind combaterea saraciei si excluziunii sociale – 2010;

 

 

Participarea la actiunile avute in vedere este deschisa tuturor persoanelor interesate, fie ca sunt reprezentanti ai clasei politice, fie ca sunt reprezentanti ai autoritatilor, profesionisti in domeniu, simpli cetateni. Ceea ce se doreste in special se refera la favorizarea si implicarea cat mai mare a persoanelor care apartin grupurilor vulnerabile, persoanelor si grupurilor care sunt expuse riscului de excluziune sociala.

 

Pentru informatii suplimentare consultati documentele atasate.

 

 

 
© 2009 Pactul Teritorial pentru Ocupare si Incluziune Sociala - Secretariatul Tehnic Permanent pentru Regiunea Sud Est | Copyright Asociatia C.I.D.I.E.D.D. Braila, Romania | Continutul acestui material nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei.